Eurooppalainen nuorisokortti - Ajankohtaista

09.05.2017: Euroviisut tulevat taas! Mistä olikaan kysymys?

Moni varmasti muistaa jo lapsuudestaan toukokuiset päivät, kun piti yrittää pysyä hereillä yömyöhään, että jännityksellä näkee kuka sitten voittikaan? Vuoden eurooppalaisin kuukausi on toukokuu, sillä perinteisesti jo monen vuosikymmenen ajan toukokuussa me kaikki eurooppalaiset pääsemme nauttimaan Euroviisuista.

Virallisiin kisatunnelmiin virittäydytään Eurooppa-päivänä 9.5 kello 22.00 alkaen kun ensimmäinen semifinaali alkaa. Suomi on mukana numerolla 7. Toinen semifinaali esitetään 11.5 kello 22.00 alkaen ja finaalista nautitaan 13.5 tuttuun aikaan 22.00 alkaen. Suomea edustaa tänä vuonna Norma John kappaleella Blackbird.

Mitkä Euroviisut?:

Eurooppalainen vuosittain järjestettävä laulukilpailu, johon jokainen Euroopan maa valitsee edustajansa eli artistin, joka lähtee maansa puolesta kilpailemaan. Nykypäivänä Euroviisuihin saa ja osallistuukin myös Euroopan rajojen ulkopuolelta maita. Suomessa edustaja valitaan nykyään UMK:ssa (uuden musiikin kilpailussa) ja Ruotsissa on vastaava “melody festival” ja Virossa “Eesti laul”. Euroviisut ovat Euroopan suosituin lähetys mikäli urheilutapahtumia ei lasketa mukaan. 

 

Missä?:

Euroviisut järjestää aina edellisenä vuonna voittanut maa. Kaikki alkoi Sveitsistä vuonna 1956. Tänä vuonna isäntämaana toimii vuoden 2016 euroviisuissa voittanut Ukraina.  

 

Miten?:

Euroviisuihin liittyy paljon yhteisiä sääntöjä ja sopimuksia, joita ollaan hieman muunneltu kuitenkin vuosien varrella. esim. vuosina 1966–1972 ja 1978–1998 oli esiintyjien pakko laulaa omilla virallisilla kielillään. Nykypäivänä ei säännössä ole esimerkiksi esityskieleen liittyviä rajoituksia. On kuitenkin aina hienoa, jos edustaja laulaa oman maan kielellä, mutta nykypäivänä suosittu esiintymiskieli on kuitenkin englanti.

Osallistujamaiden lukumäärä on kasvanut huimasti sen alkuajoilta: vuonna 2016 kilpailussa oli 42 maata mukana, mutta esim. vuonna 1992 mukana oli vain 23 maata.

 

Karsinnat:  

Ennen suurta odotettua finaalia on kuitenkin semifinaalit, joissa parhaiten pärjänneet nähdään sitten finaalissa. Semifinaalit esitetään lauantain finaalia edeltävinä tiistaina ja torstaina, joista molemmista semifinaali päivistä karsiutuu 9 ja kymmenen valitsee tuomarit. Finaalin suoraan pääsee aina edellisenä vuonna voittanut maa, sekä BI-5 eli euroviisuja eniten rahoittavat maat :Espanja, Italia, Ranska, Saksa ja Iso-Britannia. 

 

Äänestys:

Euroviisut voittaa tietenkin se maa, joka on eniten saanut ääniä. Kotikatsomosta voi äänestää yleisöäänestykseen, kuitenkin illan jännittävin hetki on kun maat kertovat omat ääneensä eli jokaisessa maassa on valittu ns. ”euroviisuraati, joka äänestää 10 parasta esitystä. 12 pistettä on täydet pisteet, jotka menevät illan parhaalle. 10 toiseksi parhaalle, sitten 8,7,6,5,4,3,2 ja 1. Nykypäivänä kisan nopeuttamiseksi kerrotaan kolme parasta ja loput ns. ”pienemmät pisteet” ilmestyvät suoraan taululle. Pisteytys saattaa joskus olla hieman naapurimaitaan suosiva, mutta paras on aina selkeästi saanut pisteitä jokaiselta maalta.

Vuosien varrella on mahtunut vaikka millaisia esityksiä ja artisteja mukaan. Suomi on voittanut kerran euroviisut vuonna 2006, kun Suomea edusti pohjoisesta kotoisin olevat hirviö-bändi Lordi, tuolloin Suomi teki suurimman piste ennätyksen, joka kyllä valitettavasti ehdittiin jo kumoamaan vuonna 2009. Tänäkin vuonna jännitetään, josko toinen voitto tulisi Suomelle!

 

Lisää tietoa Euroviisuista voit lukea alla olevista linkeistä, sekä voit kuunnella tämän vuoden edustajat Euroviisujen viralliselta sivulta ja seurata kuulumisia.

http://yle.fi/aihe/euroviisut

http://www.eurovision.tv/page/timeline 

 
Takaisin